Door gebruik te blijven maken van onze website, geef je toestemming en ga je akkoord met het gebruik van cookies. Meer informatie kan je vinden in onze privacy- en cookieverklaring.

0 € 0,00

Benjamin van der Spek

11-6-2016 Panta rheiPanta rhei

Vlak voor zonsopkomst is mijn favoriete moment van de dag.

Alsof je de geboorte van een nieuwe dag mag bijwonen is het een haast magisch moment. Vooral aan het einde van de lente als de zon opkomt terwijl de meeste mensen nog op een oor liggen en de natuur zo vers is.

 Lees meer

23-3-2016 Wat zoek je?Wat zoek je?

Natuurlijk had ik de man achter me allang op gemerkt. Ik was alleen te geconcentreerd op het beeld dat ik wilde bereiken om me met hem te bemoeien. Daarnaast had hij nog niets gezegd.
De horizon was nog steeds niet recht, mijn vingers waren nat en koud en iedere keer als ik dacht dat de camera goed lag, moest ik nog net iets aanpassen. Misschien als ik net even dat steentje verplaats…
Recht. Scherp. Verkeer… Afdrukken.  Lees meer

3-1-2016 Tripod PoliceLondon bridge

Londen is een populaire stad tijdens de kerst periode. Ik hoorde laatst dat het een van de populairste steden is voor Nederlandse toeristen die in december een paar dagen weg willen.

Niet zo gek natuurlijk. Er is veel zien en doen.  De winkels, de musea, de theaters, en natuurlijk alle bezienswaardigheden.  Maar voor veel fotografen is London een wereld op zich. Straatfotografie, architectuur, de Thames, de verlichting, de mensen. Je raakt er nooit uitgekeken.

Helaas lijkt het weer in Londen veel op het weer bij ons en zijn zonnige dagen rond de kerst bijna net zo zeldzaam als sneeuw. Als fotograaf moet je kunnen aanpassen. Lees meer

 

15-12-2015 Een urban-jungle die mij altijd zal boeien.Urban wildlife

Afgelopen juni heb ik mogen genieten van de fantastische natuur in de Hollandse duinen. De reeën, konijnen, vossen en prachtige vogels vliegen je om de oren. Nou ja, de vogels dan. Het was een safari. Natuurlijk niet te vergelijken met een Afrikaanse safari, maar nog steeds indrukwekkend.
In het druk bewoonde Nederland is het niet altijd even gemakkelijk om spectaculair wild in het wild te vinden. De verleiding is groot om een wildpark of een dierentuin te bezoeken en daar oog in oog te staan met de schoonheid van de natuur. Lees meer

17-11-2015 Ik dacht eigenlijk dat sportfotografie niet echt mijn ding was.Surfs Up
Ik dacht eigenlijk dat sportfotografie niet echt mijn ding was. Ik beeldde in hoe ik langs de lijn zou staan. Met een veel te zware lens de voetballer proberen te volgen. Een meute schreeuwende mensen achter me. En natuurlijk als de spits zou springen om de bal er in te koppen, zou er net een links-achter voor de lens rennen. Weer niets. En natuurlijk zou het regenen.

Vorige maand ging ik een weekje sportief doen. In een week zou ik leren surfen bij een surfschool aan de Atlantische kust. Er kon alleen handbagage mee, dus ik had me goed voorbereid. Lees meer

17-09-2015 uit kijken over ManhattanUitkijken over Manhattan
Op 17 september stond ik bovenop het Rockefeller center uit te kijken over Manhattan. Ik had het gehaald. Het was een dag van haasten, wachten, rennen, en hopen dat mijn verbinding nog niet vertrokken was. Maar daar stond ik. Alle reisstress van de dag viel van me af. De vertragingen, de rijen, de hoofdpijn. Het gouden licht scheen tegen de westflank van het Empire State building.  Lees meer

 

01-09-2015 Vallende sterren kijkenBenjamin van der Spek

Hoe vaak ik me al niet verheugt had op een met sterren gevulde hemel, zo helder dat je je haast wel moest verwonderen over onze plaats in de kleurenpracht van ‘onze’ Melkweg. En dan, al liggend in het gras, de meteorieten van de Perseïden over je heen te zien schieten. Het liefst met m’n lief aan m’n zijde.
Elk jaar was er weer een kans. Soms was het de lichtvervuiling van omliggende steden of de maan, maar meestal was het weer de spelbreker.  Lees meer

28-07-2015 Tips voor succesvolle wildlife fotografie                 
                                                                                
Vorige maand moest ik me haasten. ’s Middags van Zeeland in het noorden van Holland
komen op een doordeweekse dag kost je snel een paar files.
Toen Nikon me in april vroeg een workshop Wildlife Photography te geven aan collega-fotografen hoefde ik niet lang na te denken. Natuurlijk ging ik die uitdaging graag aan, hoewel ik toen nog geen idee had welke fotografen ik voor me zou krijgen.
In de auto nam ik in m’n hoofd nog eens door wat ik wilde vertellen. Geschiedenis, standpunten, licht, compositie, tips etc.  Lees meer


16-06-2015 Dicht bij Huis
Benjamin van der Spek

De wereld is mijn achtertuin. Ik trek de hele wereld over op zoek naar schoonheid, culturen en avontuur. Van Japan tot de Galápagos, van Nieuw Zeeland tot oud Zeeland.
Hier in Zeeuws Vlaanderen hoef je nooit ver te reizen als je op zoek bent naar natuurschoon. Maar ons gebied kenmerkt zich natuurlijk door de invloed die we er samen met moeder natuur op uitoefenen. Als ik op pad ga, weet ik nooit wat ik tegen zal komen.
De Braakman is een prachtig natuurgebied bij Biervliet, in het midden van Zeeuws Vlaanderen. Het wordt doorsneden door de N61. We hebben dus een Braakman Zuid en een Braakman Noord.  Lees meer

28-04-2015 Benjamin van der SpekBenjamin van der Spek

Voordat ik begin zal ik mezelf eerst voorstellen.
Ik ben Benjamin van der Spek, fotograaf, docent Kunst & Cultuur bij Scholengemeenschap De Rede en natuurliefhebber.Sinds 2002 woon ik in Zeeuws Vlaanderen. In november 2014 was ik de winnaar van de Frans Lanting Publieksprijs vanNational Geographic en het Wereld Natuur Fonds; een van de belangrijkste natuurfotografie prijzen van Nederland en België.
Onderdeel van de prijs was een workshop met meester fotograaf Frans Lanting en samen met Humberto Tan zijn we in januarigaan fotograferen in de Oostvaardersplassen; een zeer bijzonder natuurpark bij Lelystad. Lees meer